Fortsatt träning

Nu har jag äntligen fått till lite mer kontinuitet i hundträningen, vilket är riktigt roligt. I måndags var jag med Asta på Björkstadens träning. Jag höll i träningen för ena gruppen så blev inte något jättelångt pass för oss, men hon håller superfin kontakt hela tiden och det är så kul. 

Igår var det dags att träna lite lydnad med Johanna och Wheaten Terriern Mossa. Tränade linförighet, inkallning och platsliggning med både Ines och Asta. Linförigheten och inkallningarna gick jättebra med båda två. Platsliggningen är ett moment där Ines har backat lite. Hon blir lätt lite orolig och börjar gäspa och lyfta lite på tassarna. Någon gång ställde hon sig också upp vilket hon inte brukar göra. Så vi har lite att jobba på! Asta är på nivån 15 sekunder ungefär än så länge. Men hon ligger kvar även om jag går bakom henne eller hoppar och studsar lite, så det känns bra! Efter träningspasset fick Asta och Mossa busa, vilket de verkligen gjorde med stor glädje!

Onsdagar är sökträningsdag för mig och Ines. Jag hade tränat rullmarkeringen en del sedan förra gången och igår när vi tränade med Johanna och Mossa gick det hur bra som helst med Johanna som figurant. Ines tog rullen och vände direkt tillbaka till mig med den. Till och med när Johanna satt gömd bakom en bil gick det hur bra som helst. Så glad i hågen styrde jag kosan mot Nordmaling idag. Vi bestämde oss för att köra bara markeringsövningar vilket jag tyckte var bra men tänkte att "nu har ju Ines lärt sig detta". Men icke. Hon sprang ut till figuranten och sedan gjorde hon allt annat (rulla i snön, nosa runt i gräset osv) förutom att springa tillbaka till mig. Inte ens när jag och hela gänget sprang iväg bortåt kom hon in ordentligt och hon släppte rullen några gånger. Fick lära mig en bra samarbetslek med två bollar som jag ska försöka köra för att få henne att komma in till mig, och även uppmuntra henne att plocka upp saker åt mig för att få in tänket att komma med saker till mig.

Nu kanske detta låter lite konstigt eftersom vi ju tränar jakt också och där funkar ju avlämnandet hur bra som helst. Jag blev lite orolig efter dagens sökträning så blev tvungen att gå ut och köra lite jaktträning nu på kvällen. Började med att kolla av visselsignaler och det gick kanon så jag fortsatte med några markeringar och lite dirigeringsövningar. Piece of cake tyckte Ines och skönt att se tyckte jag!

Asta fick också prova några lätta markeringar. Hon var väldigt taggad och hade superbra fart ut men avlämningarna sitter inte riktigt ännu. Tycker dock att det är bättre att hon får upp intresset för dummiesarna och lämnar av lite hafsigt till en början eftersom hon inte alls har varit  särskilt intresserad av dem inomhus då jag tränat "plocka upp" och avlämningar. Kul att se hennes glädje i alla fall!


Världens sämsta bloggerska

Det är jättetråkigt att läsa bloggar som aldrig uppdateras, och så gör jag så själv. Antingen får jag börja uppdatera eller lägga ner den här bloggen. Ska försöka köra på uppdatering.

Vad händer nu då? Ja, just nu ligger både Ines och Asta helt utslagna i sina bäddar och snarkar efter flera timmar på picknick i skogen med Johanna och hennes mamma med sambo plus tre hundar. Vi satt och fikade nära en bäck och vad händer då? Jo, Ines får för sig att bada är en bra idé. Flera gånger var hon trots mina protester i och simmade, även fast hon sedan fick torka sig genom att rulla i snön. Tur att det var riktigt soligt ute i alla fall!

En talande bild från dagens äventyr:


Bessa, Ines, Asta

På träningsfronten går det framåt med båda hundarna. Allmänlydnadskursen är snart klar med Asta och hon har gjort vissa framsteg under tiden. Platsliggningen har vi nu en ganska bra grund inför. Ligga kvar är inga problem utan det är själva läggandet som är det besvärliga, men vi jobbar vidare med det. Dragandet i kopplet är fortfarande ett problem med henne även om också det gått framåt. När jag går själv med henne går hon rätt bra men när jag har båda hundarna är det svårare. Kör på metoden att stanna så fort hon drar och vänta på att hon låter kopplet bli slakt. Det fungerar, men går väldigt långsamt...

Ines får fortsätta med sökträning och nöta lydnadsmomenten. Har fått till riktigt fina vänstersvängar i fria följet nu vilket är jätteroligt! Vad gäller söket ska hon ju bli en s.k rullhund vilket innebär att hon ska ta en rulle som hänger i hennes halsband då hon hittar en figurant i skogen för att sedan springa tillbaka till föraren (mig) som sedan ber henne visa var figuranten finns. Sedan ska vi båda springa ut tillsammans. Träningen med rullen började inte så bra genom att jag felaktigt lät figuranten ge godis till henne när hon först skulle hämta rullen från figgen. Detta innebär att hon nu inte vill lämna figuranten med rullen utan stannar och väntar på godis. Så nu tränar vi mycket på att hon frivilligt ska lämna figgen. Inte så lätt att träna söket dock eftersom man är beroende av att andra ställer upp som figuranter. Tur att jag har en snäll sambo och snälla vänner! Att hitta personerna, alltså när hon ska söka fungerar mycket bättre för Ines. Har förstått att hon har en riktig supernäsa!

Lägger in lite bilder från vårt sköna påsklov i Katterjokk!



Asta hjälper Abbe att pimpla...


Ines på en sten


Chillar på rastplatsen


Världens finaste tjejer mitt på sjön


Asta och mamma fikar


Asta 9 månader


Sånt här väder hade vi - varje dag!


Vintoddy på hörnet efter en härlig dag i solen är gött!






RSS 2.0