Tenta och Astaträning

Den här veckan går ut på att skriva hemtenta i kursen Organisationsförändring. Ynka tre sidor som ska skrivas med 1,5 i radavstånd vilket gör att man får sålla, sålla och sålla bland allt man vill ha med. Jag har fått tillåtelse att vistas i min snälla vän Carinas lägenhet under veckan när hon är hemma hos sina föräldrar i Övertorneå. Detta gör att jag kunnat kombinera två saker - hemtentaskrivande och träning av min valp.

Har under senaste tiden insett att jag måste försöka lägga ner mer tid på Astas träning. När jag jämför hur mycket tid jag lagt ner på henne och hur mycket tid jag lade ner på Ines i samma ålder får jag dåligt samvete... Så, jag har alltså tagit med Asta både måndag, tisdag och onsdag när jag gått för att plugga hos Carina. Där har vi tränat på utgångsställning samt plocka upp och hålla fast dummy. Utgångställningen fungerar oväntat bra. Hon har haft väldigt svårt att förstå att hon ska sitta bredvid mitt ben och inte framför mig, men nu verkar poletten ha trillat ner! Plocka upp dummien gick bra men fasthållandet varar bara ca en sekund än så länge om hon inte är i rörelse under tiden, då håller hon tills hon är framme vid mig. Men vi ska träna vidare! Är ändå väldigt nöjd med veckans träning, vi har gjort stora framsteg.

Själva promenaden till Carinas lägenhet och därifrån blev till ett träningspass i sig då vi har tränat att gå fint i koppel, komma på inkallning och stoppkommando. Gå fint i koppel fungerar ganska bra när jag går med henne ensam, men när Ines är med är det bara full fart framåt som gäller och under senaste tiden har jag mest gått med hundarna tillsammans. Trodde att Asta totalt hade glömt bort vad som menas med inkallning, men upptäckte nu när vi var ensamma att det kom hon ju ihåg hur bra som helst! Stoppkommandot däremot är helt nytt för henne. Så det jag har gjort nu är att jag har sagt stanna när hon springer framför mig - hon stannar och tittar på mig och då klickar jag och så kommer en boll flygande till hennne. Detta fungerar jättebra!


På promenad i snön

När Asta har bollen gör hon en rolig grej. Hon springer ut med bollen i djupsnön, lägger bollen på snön och börjar tokgräva på stället. Detta medför ju att bollen sjunker längre och längre ner... Så det slutar oftast med att matte snällt får plumsa ut i snön och gräva fram bollen! Lite omvänt mot hur det normalt ser ut med kombinationen hund-boll-matte...


Gräver ner bollen...

...ännu djupare...


...för att konstatera: MATTE, BOLLEN ÄR BORTA!



Hon är allt söt lilla Asta.


Nu ligger den lilla marodören och äter ben tillsammans med Ines och jag måste fortsätta med hemtentandet.




Hemma igen efter ett kallt jullov

Så var det ett nytt år igen. Jullovet gick i ett rasande tempo, mycket kanske beroende på att jag jobbade de flesta av dagarna jag var hemma i Kiruna. Men det var jättehärligt att få komma till Kiruna och framförallt var det jättemysigt de fyra dagarna vi var i Masugnsbyn. Det är helt underbart att det äntligen är riktig vinter ute! Fotade lite i Kiruna och Masugnsbyn och tänkte bjuda på några bilder.



En kall men vacker julaftonspromenad i masugnsbyn.




4 tjejer på en spark!




Bus på sista morgonpromenaden runt Sandstensberget innan vi åkte tillbaka till Umeå!


Här stannar tjejerna upp för att spana in var matte håller hus.

Asta och Ines väntar in matte.

Det är svårt att hålla koll på alla benen när de är så himla långa!

Älgkalven Asta med sina jättelånga ben som går lite som de vill ibland...




Vinter i Kiruna. Finns det något vackrare?




Svårt att se skillnad nästan. Men Asta är till vänster och Ines till höger.



Nu är vi tillbaka i Umeå och jag håller på att försöka få igång träning med hundarna igen. Det har ju varit så himla kallt ute, så vi har fått träna på lite inomhus. Idag körde vi ett pass med klossträning, dvs. att de ska lära sig bakdelskontroll och att komma i utgångsposition med hjälp av en pall. De är jätteduktiga båda två! Ines blir dock lite övertaggad ibland. Men hellre det än att hon tycker att det är tråkigt! Ska försöka få in några filmer på träningen så snart jag förstår hur jag ska göra. Mina teknikskills är inte de bästa... 

På återseende!


RSS 2.0