Blött viltspårsprov!

Förra onsdagen åkte jag och hundarna ner till Rosvik för att vara där under helgen. På vägen ner passade jag på att åka förbi Gällivare för att få träffa nyfödda lilla Tuve-Li. Världens sötaste var hon! Tänk att Caroline nu har blivit MAMMA! :)

På onsdagskvällen var det dags för Astas premiär i Ökl viltspår utanför Piteå. Det ösregnade ute, så jag var lite orolig för hur provet skulle gå när vi satt i bilen och väntade på domaren... Vi var tre stycken som skulle gå prov. När domaren anlände meddelade han att en av oss skulle få bada, eftersom ett av spåren var VÄLDIGT blött. Ingen av oss anmälde sig frivilligt för det spåret. Då frågade han om någon av oss hade bråttom och jag svarade att jag hade lite bråttom eftersom jag skulle hämta Anders från flyget halv nio. Därmed var saken avgjord - jag och Asta fick ta badspåret, som var spår nummer ett.

Spåret var verkligen BLÖTT. Redan efter ca ett femtiotal meter kom vi till några rejäla blöthål i myren. Men eftersom jag redan innan fått veta att jag skulle bada var det bara att klafsa i plurret när Asta visade att spåret gick rätt över detta. Med vatten och lerfyllda stövlar och blöt ända upp på låren var det bara att fortsätta spårandet. Asta gick som tåget och klarade bloduppehållet galant. Hon gick inte ut alls i återgången utan tog vinkeln direkt, däremot ringade hon ganska stort i övriga vinklar. Vilnkel fyra hoppade hon dessutom över, eftersom hon genade mellan sträcka tre och sträcka fyra. Jag såg på henne att hon inte var på spåret men att hon visste ungefär var spåret låg, så jag lät henne gå på och vips var vi på spåret igen. Skottet gick hur bra som helst, hon brydde sig inte alls om det, och klöven hittade hon genom en ringning. Regnet bara öste ner sista biten av spåret, men det verkade inte bekomma damen det minsta. Mycket duktig hund!

Resultatet blev ett förstapris med fin kritik! Härligt :)

Roligt att se att Asta var så duktig. Och roligt för mig att se hur blött det kan vara där man lägger spår. Har verkligen fått revidera min uppfattning om vad som är "för blött" och inser att jag och Sussie var vääääldigt snälla då vi lade spår till provet i början på sommaren :P


Snart ledigvecka!

Helgen börjar lida mot sitt slut och jag har bara 11 ynka arbetstimmar kvar innan ledigveckan tar sin början.

Ska sova några timmar på morgonen och innan jag styr kosan söderut ska jag montera in de nya solskyddsglasen till bagaget i bilen som jag beställt från www.solarplexius.com jag hoppas att de är lättmonterade! Blir skönt för hundarna att få solskydd när vi ska åka. Planen är ju nämligen att befinna mig där solen är under ledigveckan. Får se hur det går... Idag regnar det på tvären här i Kiruna, så här vill jag inte vara! Kanske åker jag och hälsar på Carina i Övertorneå eller så åker jag till Rosvik direkt. Anders kommer på onsdag och stannar till söndag, så då är vi i Rosvik i alla fall!

Måste ju omnämna Johanna och hennes duktiga hund Mossa som idag är med i expressen för deras hjälteinsats under gårdagen då Mossa hittade en gammal man i skogen som varit försvunnen i två dygn. Duktig Mossa! Och Johanna får nog ta tillbaka det där att Mossa inte vet hur man använder näsan... ;P

Länk till artikeln:
www.expressen.se/husdjur/1.2068106/hjaltehunden-mossa-fann-saknad-86-aring

Förvövrigt har Ines äntligen börjat löpa (i fredags) så nu kan vi börja planera in tävlingar och sånt igen. Skönt!


Tropisk hetta i Sverige...

...men tyvärr verkar denna värme inte infinna sig här på de nordligare breddgraderna någonsin överhuvudtaget! Jag vet att jag är i Kiruna av en anledning, jag trivs faktiskt här. När det var grön gräsmatta i Umeå 13 december i fjol höll jag på att gå under och längtade hit mer än någonsin. Men jag tycker ändå inte det är speciellt behagligt med 9 grader och regn när det ska vara högsommar! Jag vill ockkså kunna uppdatera min facebookstatus med att jag håller på att flyta bort av värme. Mycket hellre det än att tvingas ta på mössan när jag ska gå ut.


Sommar i Kiruna.

Sådärja. Nu har jag klagat klart. Har storstädat huset nyss. Fick ett städryck efter det att Viktor tagit med sig hundarna till farmor och farfars stuga där de ska fiska under helgen. Skönt för hundarna att komma dit där de kan springa fritt och bada i älven hur mycket de vill. Och bra för mig att lyckas få ett städryck för en gångs skull!

Igår var det faktiskt riktigt fint väder. Gick på en långpromenad med hundarna på Luossajärvi och det var riktigt varmt med Kirunamått mätt. Säkert 15 grader. Det är sådana dagar som igår som gör en påmind om varför man bor här uppe!


Ines och Asta blickar ut över fjällen


Det är full fart på Asta!


Det ÄR faktiskt sommar!


Kiruna är bäst! ;P




En riktig hundhelg

Förra veckan var jag ledig och på tisdagen åkte jag ner till Rosvik. Det var skönt att få komma dit några dagar efter en veckas nattjobb. Hann med lite shopping i Luleå och såklart också lite hundträning. Det blev det lite lydnadsträning med Ines, där jag mest fokuserade på läggandet som vi nollat på våra två tidigare tävlingar. Asta fick mest träna på att springa fint och på att stå framför mig inför utställningarna. Förutom detta så busade hundarna bara mest hela tiden och hade det roligt.

Med massor av nybakta bullar till söndagens utställning i Kiruna i kylbagen och hundar i bagaget styrde jag på fredag eftermiddag kosan mot Gällivare där jag och Ines skulle starta i lydnadsklass ett för tredje gången. Det kändes bra inför starten, Ines kändes peppad och jag var inte så nervös. Så glad i hågen traskade jag in på plan med en glad Ines i kopplet... Och sedan gick drömmen om förstapriset genast i krasch.

Vi var 12 startande i klassen och jag var nummer sju, så vi var första ekipage in på plan inför den andra platsliggningen. Ines satt fint vid min sida med avslappnad stil precis som jag ville. Precis i den stund tävlingsledaren säger att momentet börjar kommer en mygga och (förmodligen) biter Ines. Hon vänder sig om och börjar klia fig frenetiskt med tänderna vid rumpan.

TL - "lägg hundarna!"
Jag - "ligg" (lätt panikslagen)
Ines - "hm, vad är det för spännande här bakom...Sa matte nåt? Nej jag hörde nog fel"
Jag - "LIGG" (något mer hysterisk)
TL - "lämna hundarna!"
Jag - "INES LIGG"
Ines - "Va, sa du nåt matte?"
Jag - "LIGG"

Ines lägger sig ner, och jag följer efter de andra och ställer mig där vi ska stå. Ines genomför resten av platsliggningen helt perfekt men det hjälps inte. Detta resulterade naturligtvis i betyget noll pga. för många kommandon. Tråkigast tänkbara start på tävlingen om jag säger så!

Resterande del gick ungefär som förväntat förutom ställandet där hon satte sig (?!) när jag gått några meter ifrån henne. Detta är något nytt, hon har aldrig prövat den varianten förut utan tvärtom varit rätt säker på ställandet. Misstänker dock att det är överträningen på läggandet som påverkat ställandet... Läggandet hade jag redan bestämt att köra dubbelkommando på för att inte nolla det igen . Så där fick vi en femma, vilket jag räknade med. Jag hade dock inte räknat med att vi skulle nolla två andra moment...

Vårt sämsta tävlingsresultat hittills, 114 poäng och ett tredjepris slutade vi på. Men, men vi kämpar på och jag försöker tänka att det skadar ju inte att få lite tävlingsrutin... :P

Utställningarna då?

Ja, Asta gjorde väl inte någon strålande utställningsdebut i officiella sammanhang. Hon fick en tvåa både i Gällivare på lördagen och i Kiruna på söndagen. Jag var beredd på att hon skulle få tvåor eftersom hon är så himla smal och outvecklad ännu. Jag tror att all hennes energi har gått åt till att växa på höjden och inte bredden, för HÖG det är hon! Nåja, båda domarna sade att det absolut inte är kört och domaren i Gällivare skrev som första punkt på kritiklappen att hon behöver mycket tid. Så jag ska ge henne lite tid och inte ställa ut igen förrän i unghundsklass.

Ines fick släta ettor både i Gällivare och Kiruna. Jag är jättenöjd över det resultatet. Jag har ju sagt att bara hon får den där ettan så behöver jag inte ställa ut henne nåt mer.  Mer massa behöver hon visst ha. Detta kan man enligt domaruppgift tydligen uppnå genom mera mat (?) men jag har ingen lust att göda henne för att få henne att gå bättre på utställning, utan jag vill mycket hellre ha henne i arbetskondition och så vill nog hon också hellre vara om hon får välja. Även om hon nog inte skulle tacka nej till all mat som en gödningsperiod skulle innebära... :P Men jag säger inte att jag helt säkert inte kommer ställa ut henne igen, men det dröjer nog ett tag i alla fall!

För övrigt var det väldigt trevligt att ha utställning här i Kiruna. De som har varit med i utställningskommittén har verkligen gjort ett kanonjobb! Det var riktigt roligt att vara med som funktionär också. Börjar förstå hur mycket jobb det faktiskt är att få ihop sådana här arrangemang!

Helgen avslutades vid en lavvo i Laxforsen där Sussan och Annelie fixade suovaskebab och rabarberpaj med vaniljsås för funktionärer, domare och ringsekreterare. MYCKET GOTT och väldigt trevligt!

Idag har vi varit ute och promenerat med Sussie, Dollar och Yen i regnet. Hundarna busade på och såg väldigt lyckliga ut! Nu är det matdags för två tjejer som påstår att de håller på att gå den stora hungersnödsdöden till mötes. Bäst att skynda på!

Idag har jag gjort ett fynd!

Ända sedan jag fick låna den underbart fenomenala furminatorn av Ulrica i Umeå har jag varit fast besluten om att köpa en och att den absolut är värd de 600 spänn den kostar i butik. Som tur är träffade jag Marie på hundträningen i onsdags som tipsade mig om att köpa den på tradera istället. Sagt och gjort - jag gick in och öppnade konto på tradera i natt (är lite efter, jag vet) och lyckades buda hem en furminator large för 130 kr. Yes! Blev 175 kr totalt med frakt och avgifter, men det är ju bra mycket billigare än 600!



Tiden badandes i hundhår är ett minne blott. Nu jävlar! :)


Ånej!

Sitter just nu och oroar mig för att utställningen i helgen kanske inte blir av för Ines del. Pratade med Mamma som sade att hon hade fått ett skärsår på ena bakbenet. Attans! Men tydligen verkade det vara rätt ytligt som tur är. Förmodligen har hon fått det av någon vass sten eller något när hon och Asta har sprungit omkring och busat för fulla muggar där i skogen vid stugan. Jag hoppas att de kan hålla dem ifrån att busa mer de närmaste dagarna så det inte förvärras och läker snabbt!

Inget löp ännu heller. Om hon inte börjar inom de närmaste dagarna kommer det inte bli någon tredagars lydnadstävling i Luleå sista helgen i juli, men vi kommer däremot kunna tävla på fredag. Jag hoppas hon börjar snart, helst NU!


Festivalhelg

I helgen är det festival i Kiruna. Kirunaborna går man ur huse för att delta i festligheterna och stämningen är på topp. Nåja, inte riktigt alla. Vi är ju några som jobbar också. Jag har nattskift hela helgen så det blir ingen festival för min del. Det är tråkigt eftersom det skulle vara roligt att träffa alla människor jag inte sett på länge. Men idag är det i alla fall inte så bra väder vilket gör det hela lite lättare att stå ut med.

Nog om det. Hundarna har åkt med mamma och pappa till farmor och farfar i Masugnsbyn, och imorgon ska de åka till deras stuga vid Kalixälven. Skönt för dem att få lite sommarlov och för mig att slippa ta hand om dem under helgen när jag jobbar 12-timmarsskift. På lördag är det utställning i Gällivare och på Söndag i Kiruna, så det blir en riktig hundhelg nästa helg. Badade hundarna igår så de ska vara fina (åtminstone rena) till utställningen. En vecka innan är perfekt att bada dem för då hinner mjället som uppkommer efter bad försvinna men de känns fortfarande rena och lite extra glansiga.

På måndag åker hundarna ner till Rosvik och på tisdag åker nog jag också ner. På fredag var det ju tänkt att jag och Ines skulle tävla lydnad i Gällivare, men jag har räknat med att vi inte kommer kunna starta p.g.a löp. Men nu är det ju så att hon inte börjat löpa igen vilket betyder att vi kanske kan starta! Detta blir dock väldigt intressant eftersom vi inte tränat något alls eftersom jag räknat med att vi inte skulle starta... Ja ni fattar! :P

Nu ska jag ta och ladda inför alla konserter jag ska lyssna på genom fönstret.





RSS 2.0