Film från lydnadstävlingen

Som jag skrev igår så trodde jag att tre av momenten ifrån tävlingen inte filmats, men det hade de visst gjort! När jag på kvällen skulle kolla igenom allt så fick jag en glad överraskning - det fanns ju där alltihopa!

Så tack Elisabeth och Rosanna för filmningen!

Angående platsliggningen insåg jag när jag tittade igenom det att Ines är på väg att resa sig till sittande precis innan jag ska lämna henne. Så när jag piper "stanna" så stannar hon upp i sättandet, men har nog knappt armågarna mot marken...

Men nu har jag i alla fall för första gången fixat ihop en film och sedan, tack vare min snälla bror Viktor, fått lära mig hur man gör för att lägga upp den här. Så håll till godo!




Debut i Lydnadsklass 1

Så var då den här dagen till ända. Dagen jag både fasat för och längtat till under de senaste veckorna -min och Ines lydnadstävlingsdebut!  Jag har varit fruktansvärt nervös under flera veckor, men när dagen äntligen kom slog det verkligen till på riktigt!

Ja, och hur gick det då?

Det började med en nollad platsliggning. Hur kan nu det komma sig, kanske ni tänker? Jag var helt bombsäker på att hon skulle fixa den. Hon har ju legat väldigt stadigt de senaste veckorna och vi har tränat många gånger med andra hundar och med MYCKET störning, så jag var inte ens osäker innan. Men tji fick jag! Men jag är ganska säker på orsaken; min egen nervositet.  Jag har full förståelse för Ines som inte ligger kvar när matte istället för att med sin lugna, tydliga röst säga "STANNA", i falsett piper fram ett nervöst "stanna". Såg direkt jag vände mig om när vi lagt hundarna att det var fara å färde eftersom Ines låg på helspänn med halsen så långt utsträckt som hon någonsin kunde. Och mycket riktigt, efter ca 30 sekunder reser hon sig upp och kommer lungt trippande fram till mig. Så nu är jag i alla fall en erfarenhet rikare och vet att jag måste försöka hantera min nervositet och vara tydlig.

De övriga momenten då? Ja, jag presenterar resultatet som det står på protokollet:

Platsliggande - 0 (går till matte)
Tandvisning - 10
Linförighet - 7
(står snett, stretar/ojämn position, snett sättande, sen sväng, tidvis mkt fin kontakt
Läggande - 0 (står) Hon lade sig när jag stannat och vänt mig mot henne)
Inkallande - 9 (tempo + avslut)
Ställande - 9 (tar ett steg)
Apportering - 6 (stoppar in apport före kommando) hmm...
Hopp över hinder - 9,5 (lite slams)
Helhetsintryck - 9

Snälla Elisabeth filmade också, men det blev nåt krångel, så läggande, ställande och inkallande kom inte med. Ska försöka få upp filmen på övriga moment någon dag när jag är mindre trött.

Hur som helst är det otroligt skönt att ha startat en gång nu i alla fall! Är överlag nöjd med vår insats, även om jag grämer mig lite över platsliggningen. Läggandet var jag mer förberedd på att det kunde gå dåligt, så där är det inte så farligt. Men, men, bara att komma igen till nästa gång. Och nu ska jag nöta, nöta, nöta platsliggningen!

Förövrigt är det Brännbollsyran i helgen. P-programmet har två lag som spelat idag och som tog sig vidare till imorgon - kul! Jag är dock inte med i något av de lagen eftersom vi skulle tävla idag. Däremot är jag med imorgon i lag Kiruna Burnballers! Vi ska börja spela kl 08.00 imorgon, så det blir inga festligheter för mig ikväll, utan ska ta en kvällsrunda med hundarna och sedan väntar sängen.

Godnatt!


Jaktinternat

I helgen som var har jag och Ines varit på jaktinternat med Labrador Västerbotten. Vi höll till i Lomviken (www.lomviken.se) , nio mil från Umeå. Det var ett helt fantastiskt ställe med helt utmärkta träningsmarker alldeles kring huset där vi bodde! Vi var nio personer och hundar som deltog och vi hade två jätteduktiga instruktörer, Lollo och Elin, som verkligen var duktiga på att se vad varje ekipage behövde träna på. Det var två intensiva dagar där vi tränade lydnad, markeringar, linjetag, vattenarbete, skott och massa mer... Hur roligt som helst var det! Ines var jätteduktig vid vattenarbetet, hon var helt tyst både före och efter hon fick hämta anden som låg i vattnet, och hon skakade sig inte förrän hon var framme vid mig vilket är ett jätteframsteg! Hon visade också upp en helt ny sida när vi tränade passivitet vid skott. Hon var helt tyst och tillslut vågade jag mig till och med på att prova platsliggning ganska nära skytten - det gick BRA! Fick under helgen höra att jag "har en väldigt bra lydnad" med Ines. Väldigt roligt med tanke på att jag på kursen jag gick för ungefär ett år sedan i Luleå fick höra "du måste träna lydnad med din hund". Nu har jag ju faktiskt tränat en hel del lydnad med Ines under året som gått och det är ju bra att det gett resultat! Extra nöjd är jag över att vi nu har stadgan och lydnaden helt utan att använda de träningsmetoder som jag då fick föreslagna utan har lyckats fortsätta träna med samma positiva träningstänk som vi annars har även i jaktlydnaden :)

Som sagt var det en helt fantastisk helg med supertrevliga människor och bra stämning. Hoppas verkligen att det blir en fortsättningskurs på det här! Lägger in några bilder från helgens bravader, håll till godo!


Ines lämnar av till mig efter en enkel markering


Så här fint var det där vi bodde och tränade!


Pia ska skicka Lingon på ett linjetag


Tillbaka till matte med full fart!


Ines väntar med Therese och Hedlund


Stackars Ines har fått våteksem, så tratten är på under vila!


Kanske dyker upp ännu fler bilder från jatkinternatet så småningom. Nu måste jag nog gå och lägga mig så jag orkar med de tre sista skoldagarna innan SOMMARLOVET ordentligt! (Okejdå, jag har inte sommarlov eftersom jag ska jobba hela sommaren. Men i en vecka kan jag ju låtsas! :P)





Sommarvärme!

Det har varit helt underbart väder med riktig högsommarvärme nu i några dagar. Det är hur härligt som helst att kunna cykla till skolan i T-shirt och när man kommer hem lägga sig på picknickfilten i bikini. Idag visade min biltermometer 29 grader när jag var i Nordmaling och tränade sök med Ines. Det var VARMT!

Träningen då? Ja, jag var som sagt och tränade sök med Ines idag och det gick bra. Hon kom in med rullen till mig när hon hittade ena figgen men stannade upp vid den andra, förmodligen för att jag började ropa på henne då. Hon var otroligt uthållig i värmen i alla fall! På lydnadsfronten har vi fokuserat på platsliggning, apportering och ställande under gång. Platsliggningen är jag inte alls orolig för längre, i måndags tränade vi platsliggning i grupp med ca 8 andra hundar och ett fotbollslag som värmde upp med bollar bakom och hon låg helt blickstilla -skönt! Ställandet går bättre, hon ställer sig rätt bra men sätter sig fortfarande när jag kommer fram till henne igen. Apporteringen fungerar hyfsat och jag orkar nog inte lägga mer energi på det momentet. Vi var på klubben och tävlingstränade idag. Körde ställande och linförighet. Hon var något seg i linförigheten vilket jag verkligen kan förstå efter dagens sökpass i värmen. Kanske inte så klokt val av mig att köra linförigheten idag...

Asta har mest fått lite sporadisk träning då och då. Utgångspositionen börjar sitta riktigt fint och ikväll när vi var på promenad i skogen var hon helt fantastisk duktig på "fot". Hon gick tätt, tätt intill mig med super kontakt hela tiden - KUL!  Annars har jag börjat introducera apportbocken lite lätt. Hon har kommit på att hon måste lyfta upp den från golvet för att få belöningen i alla fall, så det ska nog gå så småningom!

Kvällspromenaden bestod idag av att vi tog med hundarna till en sjö i skogen där de fick bada och busa. Det såg väldigt härligt ut att svalka av sig i sjön! Matte och Husse blev allt lite avis... :)


Anmäld till tävling!

Sådär ja! Jag och Ines är nu anmälda till Lkl 1 här i Umeå 28/5, alltså om drygt två veckor. Det känns väldigt spännande, men jag börjar bygga upp en hel del nervositet redan nu, så jag undrar hur det kommer kännas på tävlingsdagen...

Igår var vi nere på klubben med Johanna och Mossa och tränade. Jag och Ines körde igenom alla ettans moment (utom apportering eftersom jag inte hade med apportbocken) och Johanna fick agera tävlingsledare. Det gick väldigt bra med undantag för ställandet där hon lade sig ner. Där har jag något att slipa lite på innan tävlingen. Ska försöka hitta något som jag gör före läggande/ställande så hon lär sig skilja på dem.


Linförighet


Mossa och Ines tar en vätskepaus

Ikväll har Anders agerat tävlingsledare åt mig genom att kommendera mig till linförigheten. Jag torrgick (utan hund) på gräsmattan här utanför och Anders stod och skrek "vänster march", "helt om halt", "språng march" i äkta militäranda. Undrar vad grannarna tänkte om de hörde oss ;) Förmodligen något i stil med; "vad håller det där paret på med? Jaja, det är dom där med hundarna, ja hundmänniskor brukar ju vara lite konstiga..." (alla här omkring har katt nästan).

Förövrigt är det så härligt väder nu! Imorse satt vi på picknickfilten här utanför och åt frukost. Jag satt med bara BH på överkroppen och det var VARMT. Ibland saknar jag inte Kiruna så mycket! ;)

Tävlingsträning

I lördags var jag och tittade på lydnadstävling på Brukshundklubben. Det var väldigt roligt att se duktiga hundar, mattar och hussar in action. Jag hjälpte även till som domarsekreterare i Lkl 1 vilket var väldigt intressant och lärorikt då man fick höra domarens bedömning på nära håll och också varför han dömde som han gjorde. Efter helgens tävling blev jag jättepeppad på att starta med Ines. Insåg att vi nog är ganska startklara trots allt, och det kändes jättekul!

Så, det är full tävlingsträning som gäller för mig och Ines just nu. Linförigheten har gått jättebra på senaste och i söndags var vi ner på klubben och var med på tävlingsträningen där. Körde platsliggning, linförighet och hopp. Linförigheten och hoppet gick jättebra, helt problemfritt förutom jag som måste öva på att gå under kommendering... Men Ines skötte sig galant! Platsliggningen är däremot inte helt hundraprocentig eftersom hon ligger lite oroligt och reser sig när jag kommer tillbaka. Så platsen ska vi hårdträna nu! Så idag var jag på Björkstadens träning och tränade nästan enbart platsliggning. Ines var jättelugn och låg jättefint trots mycket stark störning i form av andra hundar som gick och t.o.m sprang bakom henne. I slutet var det gemensam platsliggning och Ines fixade den utan några som helst problem! Nu är ju detta ett moment som det är väldigt viktigt att hunden kan, så vi ska nöta in det ordentligt den närmaste tiden. Återkommer med tävlingsdatum inom kort ;)

På tävlingslydnadskursen har vi nu två nya moment som ska tränas in. Läggande och inkallning. Här är det Asta som får mest fokus då läggande under gång är helt nytt för henne. Än så länge är vi dock på nivån snabba lägganden och det är inte så dåligt för hon är en jäkel på att lägga sig snabbt! Inkallningen fungerar bra med bra fart, måste bara slipa lite på ingångarna.

Idag var vi ute och gick en buspromenad med Johanna och Bessa. Tre överlyckliga hundar var det! Asta överraskade mig och Johanna genom att dyka i en vattenpöl. Hon badade helt normalt som de andra två och vips så slängde hon sig ner under vattnet och rullade runt! Hon är rolig lilla fröken :)



Ny kurs och mer träning

I måndags påbörjade jag tävlingslydnadskursen. Hade ju lite problem innan med vem jag skulle välja att gå den med, så jag tog med båda och tränade lite med båda två. Var helt ok att jag gjorde så, vilket är jättebra för Asta orkar inte så långa pass och då kan jag träna lite med Ines under tiden. Vi ska föra träningsdagbok under veckorna för att få bättre upplägg och se framsteg och motgångar. Denna veckan är momenten som står i fokus platsliggning och linförighet. Blev ingen träning i tisdags, men igår och idag har jag kört ett pass med bägge hundarna. Idag var vi och tränade med Johanna och Mossa, vilket var mycket trevligt!

Hur går det då? Ja, med Ines provade jag igår använda exterbelöning i linförigheten i form av en leksak som jag lade vid sidan av gräsmattan. Det funkade rätt bra men hon hade inte så bra uthållighet utan tappade fokus efter ett tag. Idagkörde jag med externbelöning igen och Johanna fick kommendera mig när jag körde linförigheten med Ines och hon var så himla duktig! Höll till och med positionen så när som på perfekt även genom språnget där vi haft så stora problem innan. Halkade efter lite i nån vänstersväng, men det berodde nog mest på att jag slängde mig in i svängen när jag hörde ordet "vänster". Jag behöver träna på att gå med kommendering!

Platsliggningen fixade Ines åtminstone två minuter med Johanna och Mossa som störning idag. Hon ligger dock på helspänn, så jag håller på att träna in ett platskommando där hon ska ligga bekvämare, dvs. att hon ligger med ena benet under sig på skinkan. Det tipset fick jag av A-L i måndags och det tror jag skulle vara till stor hjälp för oss då hon förmodligen kommer ligga säkrare eftersom steget upp blir lite större när hon ligger på det sättet.

Asta har inte riktigt förstått hur hon ska göra för att komma in i utgångsposition. Hon vet ungefär var den är, men för att komma dit tror hon att hon måste gå bakom mig först och svänga in därifrån. Under gång är hon dock mycket säkrare och håller bra position, det är själva utgångspositionen som vi måste nöta mer på. Platsliggningen gick jättebra för Asta idag. Vi lade henne och Mossa bredvid varandra med ca 4 meters mellanrum = stor störning. De brydde sig inte alls om varandra och brydde sig inte heller om någon av oss gick fram och belönade den andra hunden. Vet inte hur lång tid Asta låg, men det var kanske 15 sek mellan belöningarna i alla fall. Så där har vi verkligen gått framåt - kul!

Vi avslutade dagens träningspass med att köra markerings/sökövningar med Ines. Första gången var Johanna gömd bakom en sten i utkanten av parkeringen. Ines sprang ut och tog rullen och vände sedan på direkten tillbaka till mig. Andra skicket blev ut i skogen från parkeringen, Johanna gick ut utan att tagga igång Ines på rullen och satte sig gömd bakom en gran. Ines fick söka lite innan hon hittade henne men när hon gjorde det tog hon rullen direkt, men gick sedan och kissade innan hon sprang tillbaka till mig med rullen. Sista skicket var en bit längre in i skogen och där tog Ines rullen och vände sedan direkt (nästan) tillbaka till mig. Är jättenöjd med henne idag, så himla skönt att hon har börjat förstå det här med rullen och frivilligt vänder tillbaka till mig - fast vi är i skogen!

Nu blir det en lugn kväll i TV-soffan för oss och eventuellt lite kurlitteraturplöjning för mig senare.


Kursavslutning

Idag var sista allmänlydnadstillfället för mig och Asta. Instruktörstjejerna hade gjort i ordning en jätterolig aktiveringsstig med olika stationer. Det var alltifrån personsök till apportering, uppletande och rallylydnad. Asta fixade hittaövningen lätt som en plätt, så det kanske blir en sökhund av henne så småningom...  Apporteringsövningen "hålla fast" måste jag nog lägga en hel del energi på för att få att fungera. Asta håller fast dummien så länge man går, men så fort hon är nära mig så släpper hon. Hon älskar ju att gå omkring och bära på saker och jag brukar berömma henne så fort hon bär och brukar ge henne små uppdrag som att bära mina nycklas från bilen. Det kommer säkert gå bättre med tiden, men som sagt - det krävs nog lite träning!



Försöker få Asta att vilja ta dummien...

... och så länge vi är i rörelse är det kul att bära



Asta och Bento på balansstationen.

Tråkigt att kursen är slut nu. Det har varit en rolig kurs där vi fått göra många olika övningar. Jag har väl inte lärt mig något nytt direkt, men det har definitivt gett mycket ändå, och Asta har fått lära sig mycket under tiden! Jättebra upplägg där vi hade något att träna på i hemläxa varje vecka som de kollade av vid nästa tillfälle. Detta gjorde att träningsmotivationen ökade och man fick en liten träningsplan gratis varje vecka.

Imorgon är det nya tag då jag ska börja en tävlingslydnadskurs. Ursprungsplanen var att gå den med Asta, men har börjat fundera på om jag ska ta Ines istället. Vet inte om tiden räcker till för att få till bra moment med båda hundarna. Eftersom jag har som mål att starta i LKl1 med Ines i sommar känns det som att jag kanske borde satsa lite mer på lydnadsträningen med henne och fokusera på viltspåret med Asta. Men jag har inte bestämt mig ännu, det är ju trots allt nästan ett dygn kvar!

Var ute på en skön promenad med hundarna nyss. De busade och hade roligt och jag njöt av temperaturen som definitivt är på väg uppåt! Snart, snart kanske det är snöfritt i skogen. Jag håller i alla fall tummarna!


Mums!

Gjorde en paj med spenat, champinjoner, lök, broccoli och körsbärstomater igår. Den var sjukt god!





Sedan dukade Anders upp den här fina kreationen när jag och Carina tittade på en film under kvällen. Mycket uppfinningsrikt och även detta sjukligt smarrigt!


Viltspårspremiär!

Idag kunde jag inte hålla mig längre. Trotsade regnvädret och tog med mig Anders ut i skogen för att lägga varsitt viltspår åt hundarna. Ursprungsplanen var att lägga ett ca 500 meters spår med några vinklar och bloduppehåll åt Ines och ett 200-300 meters lättare spår till Asta som skulle få spåra på riktigt för första gången. När vi kom ut i skogen insåg jag dock ganska snabbt att planerna fick göras om eftersom jag missbedömt snömängden ganska så rejält. Hittade dock ett område i skogen som var relativt snöfritt så där fick Ines spår bli. Blev ca 200 meter långt med två vinklar och ett bloduppehåll i samband med ena vinkeln, sedan var barmarken slut så det fick bli ett ganska lätt och kort spår så här första gången för säsongen. Astas spår lade jag i kanten av en liten myr. Det var  rejält blött där, spåret fick gå genom en hel del vattenpölar. Tur att jag hade stövlar! Det blev ett rakt spår, ca 100 meter långt, med en vinkel 15 meter från spårslut.

Efter några timmar hemma hämtade vi hundarna och åkte tillbaka till skogen. Där gick vi först en promenad så hundarna fick busa av sig ordentligt innan det var dags för spårandet. Asta fick börja så att Ines spår fick ligga så länge som möjligt. Jag hade förväntat mig att hon skulle fara som en raket över myren men där hade jag helt fel! Hon gick lugnt och försiktigt och var väldigt noggrann hela spåret. Det verkade nästan som att hon tyckte det var lite läskigt med blodlukten, för hon gick med svansen väldigt lågt. Men hon kommer förmodligen bli säkrare ju fler spår hon får gå. Mycket positivt att hon inte drog iväg i 190 knyck i alla fall, och det var en mycket lycklig liten tjej som hittade klöven i slutet!

Ines är ju en historia för sig. Hon har under senare tid blivit alltmer pipig, vilket inte är speciellt roligt. Nu gjorde jag ju misstaget att låta Asta börja spåra, vilket betydde att Ines fick vänta i bilen. Detta resulterade i att jag hade en skällande hund i bilen under tiden jag gick Astas spår. När jag sedan hämtade Ines var hon superhispig eftersom hon visste exakt vad som var på gång. Hon älskar att få arbeta den där hunden, men det är inte roligt att hon har börjat stressa upp sig så mycket när hon vet att hon ska få göra något kul. Tror att jag måste börja fundera över hur jag ska göra i fortsättningen för att få henne lugn och harmonisk innan vi ska göra något. Innan viltspårsprov är det lättare, för då har man ju inte hållt på och grisat med blod och klöv hemma innan och är på olika ställen varje gång. Måste försöka överlista henne i fortsättningen.

Nåväl, ska kanske berätta hur spåret gick också. Från början slog hon på sökfunktionen istället för spårnäsan. Hon började vinda i luften och sprang sicksack längs början av spåret. Jag stoppade henne efter ett tag och sa "spåår" och pekade mot marken. Då lugnade hon ner sig och spårade jättefint resten av spåret, bloduppehåll och vinklar gick hur bra som helst. Hon var kanske lite väl ivrig, men spåret hade också bara legat 3-4 timmar vilket kanske spelar in.

Jätteroligt att ha kommit igång med spårträningen. Tror dock att jag väntar tills snön är helt borta innan nästa tillfälle. Får hoppas att det inte är så långt borta!

Imorgon är det kursavslut på allmänlydnadskursen för mig och Asta. Vi ska ut i skogen och göra lite olika grejer. Det blir säkert kul!


RSS 2.0