Asta ett år



Asta på morgonpromenad igår

Födelsedagsmat. Fint va? :P


Grattis Asta!

Idag fyller min lillfröken Asta ett år. Eftersom hon är lite känslig i magen och inte kan äta vad som helst utan att bli dålig blev det ingen tårta, men korv och blodpudding i den vanliga maten dög nog alldeles utmärkt! De fick också varsitt ben att gnaga på. Sedan har vi varit och promenerat med Anna och Taiga och varit på ringträning med SSRK. Inser att det börjar vara hög tid att stå-träna med Asta. Om mindre än två veckor är det oficiell utställningsdebut och vi har inte ens börjat träna på att stå...

Skulle lägga in bilder på Asta och hennes fina födelsedagsmat, men fick inte över bilderna från telefonen till datorn eftersom det krvädes en triljon installationer och när det var klart var det dags att åka till jobbet för mig. Men fixar in dem imorgon.

Helt galet att hon redan är ett år! Tycker inte att det känns som att hon är så gammal ännu och tycker framförallt inte att hon ser ut att vara ett helt år. Men hon växer nog till sig snart lilla prinsessan :)




Jaktträningshelg

Under helgen som var har vi varit ute vid Kalixfors och jakttränat. Det var äkta Kirunasommarväder, vilket betyder ca 5 grader och regn. Men, inte så illa för att träna jakt - hundarna påverkas i alla fall inte av värmen! Ines var ganska taggad av skotten på lördagen och det blev en del pip och gnäll från henne. På söndagen sköts det ingenting och hon gnällde därmed mindre också. Vi var ca 5-6 stycken som tränade och de flesta har tränat mycket mer än jag och Ines, så vi fick lite utmaningar att bita i vilket nog var bra! Under lördagen lade vi ut ett dummyfält åt hundarna och Ines som aldrig har gjort det förut klarade det jättebra tycker jag. Hon gick inte ända ut på djupet, men hittade dummies rätt snabbt. Vi körde lite markeringsövningar och linjetag också. Tycker att linjetagen gick bra, hon gick ut riktigt rakt. På markeringarna tycker jag dock att hon verkar ha lite svårt att bedöma var dummien landar, det krävs lite sökande innan hon hittar fram. Vi tränade inget med vilt under helgen men jag fick köpa tre fåglar av Sussan så nu ska hon få träna på att bära fågel!

Asta (som ännu inte är mogen för att träna jakt eftersom hon inte vill lämna av till mig) fick träna lite lydnad båda dagarna och gå ett spår på söndagen. Jag lade spåret på söndag morgon och lät det ligga ca fem timmar.Spåret innehöll alla svårigheter som ett öppenspår innehåller, med skottet och liggtiden som enda skillnad. Återgången var också lite kortare än vanligt. Asta gick jättefint! Hon ringar lite i vinklar, men hittar tillbaka till spåret själv. Återgången fixade hon lätt som en plätt! Hon gick ut i återgången men började sedan ringa åt rätt håll och gick rakt på spåret. Duktig tjej! Var hyfsat nervös att stöta på björn när jag lade spåret, så jag bestämde mig för att inte gå spåret ensam. Snälla Christine följde med oss ut till spåret och gick med oss. Det var vädigt skönt, för mitt på spåret i andra vinkeln låg en rejäl färsk björnskit! Nallen hade nog känt lukten av blod och bestämt sig för att inspektera...

För övrigt har Asta besegrat trappmonstret idag! Hon har ju vägrat gå ner för trappan själv, men det har inte varit några problem om jag satt ner henne på näst översta trappsteget. Idag satte jag henne där och så gick vi ner två gånger och sedan gick hon helt själv! Och då bestämde jag mig för att smida medans järnet är varmt så vi gick flera gånger upp och ner både jag, Asta och Ines. Hoppas nu bara att hon kommer ihåg att hon törs gå i trappan när jag kommer hem klockan 22 ikväll!


Viltspår

Veckan som gått har jag spenderat måååånga timmar i skogen för att lägga spår till helgens viltspårsprov. Igår var det dags för mig och Asta att gå anlagsprovet. Hon spårade bra och i ett mycket lugnt och behagligt tempo. Hon var utanför spåret och snurrade några gånger, men jag hade is i magen och väntade ut henne tills hon hittade tillbaka till spåret. Vi blev godkända med följande kritik; "En tik som går i utmärkt spårtempo, ringar i vinklar. Bra samarbete!" Mycket duktig liten Asta! Skönt att ha anlagsprovet avklarat. Nu ska vi börja träna inför öppenklassen!

Idag åkte jag och Sussie med alla våra hundar tillbaka ut till skogen för att plocka in snitslar. Eftersom ingen hade gått det öppenspåret jag lagt passade jag på att gå det med Ines. Liggtiden hade nu blivit drygt 50 timmar, så jag var lite fundersam över hur det skulle gå. Det visade sig dock ganska snart att jag inte alls behövt fundera eftersom Ines gick som en klocka! Eftersom jag själv lagt spåret visste jag ju exakt var det gick, så jag såg ju att hon hela tiden var på spåret. Några gånger var hon några meter utanför, men ganska snabbt hittade hon tillbaka. På slutet tappade jag bort mig, för jag trodde hon var vid fel träd när hon hittade klöven. Men när jag kom fram till henne såg jag ju att den var där. Duktig hund!

Nästa vecka är det jaktträning och lydnadsträning som gäller för hela slanten!

 


Ett steg i rätt riktning...

Så. Då har jag och Ines tävlat för andra gången i lydnadsklass 1. Denna gång låg hon kvar på platsliggningen! Det var en mycket lättad matte som efter ca 2 timmar (kändes det som) fick återvända till sin duktiga hund. Men det var hjärtat i halsgropen ett tag när hon sträckte lite på sig för att kunna få sig ett mellanmål bestående av en mygga som flög förbi henne... Betyget på platsliggningen blev 9,5 vilket jag är mycket nöjd med :)

Resterande del av lydnadsprogrammet gick ungefär som det gjorde sist. Dvs. att vi nollade läggandet även denna gång. Jag förstår inte vad det är som händer på tävling med detta moment. Det är ju ett av hennes säkraste moment annars. Jag såg att hon inte lade sig och ändå fortsatte jag gå... Såhär i efterhand frågar jag mig såklart varför. Skulle ha varit mycket bättre om jag upprepat kommandot och kanske fått en femma i alla fall. Denna femma skulle i så fall ha resulterat i 164,5 poäng totalt och ett förstapris... Men, men det är alltid lätt att vara efterklok!

Ines var lite halvseg idag och jag hann inte riktigt peppa igång henne innan vi skulle in på plan eftersom tävlingen gick i ett rasande tempo. Jag hade startnummer fem, och rätt som det var såg jag att nummer tre var inne på planen och jag hade knappt fått ut Ines ur bilen. Så lite loj var hon, men är ändå nöjd överlag. Lite mer action hade dock inte varit helt fel! Nåväl, vi fick ihop 154,5 poäng totalt och ett andrapris, vilket är mycket bättre än förra gången.

Här är betygen på alla moment:

Kursiverat är mina kommentarer och inom parentes är det som står på pappret.

Platsliggning - 9,5 Hon skruvade på sig och åt en mygga
Tandvisning - 10
Linförighet - 8 (mark. vändningar, ngt snett sättande)
Läggande - 0 (står)
Inkallande - 8 (kunde vara ngt mer tempo)
Ställande - 8 (steg)
Apportering - 8 (tuggar, saktar av bakåt) Saktar av bakåt??!
Hopp över hinder - 9 (avslut)
Helhetsintryck - 8,5 domaren gjorde nån slags uträkning av alla moments betyg och satte medelbetyg på det...

Totalt 154,5 poäng och ett andrapris alltså.

Första gången tredjepris, andra gången andrapris... tredje gången gillt alltså! Nästa gång sätter vi läggandet och fixar förstapriset :)

Nu ska jag försöka sova lite så jag orkar gå upp tidigt även imorgon. Då är det alltså dags för Astas anlagsprov i viltspår. Det ska bli riktigt roligt att se hur det går. Jag har ju inte tränat desto mer med henne...Hon har gått det ofantliga antalet två spår i sitt liv. De spåren har i och för sig gått väldigt bra så jag är inte så värst orolig faktiskt. Asta kommer nog uppskatta att få ha matte för sig själv en hel dag ute i skogen!

Godnatt! 


Tillbaka i Kiruna

Då var jag på plats i Kiruna igen! Riktigt roligt att vara hemma men jag skulle önska att sommaren även hittade hit. Löven är knappt utslagna, men de är nog på gång. Detta är nog den största, kanske enda, nackdelen med Kiruna - att det inte är någon vår. Det är vinter, vårvinter och sedan sommar... Men jag gillar trots allt denna stad skarpt!

I helgen var jag i Rosvik. Där fick Ines och Asta gå varsitt viltspår. Det var inte helt optimalt spårväder då det blåste i det närmaste storm. Astas spår var kanske 350 meter och fick ligga ca 3 timmar. Hon fixade det galant! Jag är så imponerad av hennes lugn i spårarbetet, ingen stress alls, utan lugnt och fint spårar hon. På lördag är det dags för anlagsprovet och jag hoppas verkligen att det går bra trots att hon bara gått två spår i sitt liv. Ines spår var fyllt av svårigheter - väldigt lite blodat, återgång i brant uppförsbacke och flera bloduppehåll. Det fick ligga 22 timmar under vilka det blåste hårt, haglade och regnade. Men även Ines arbetade jättebra och fixade spåret helt utan problem - kul! Grämer mig nästan lite att jag inte anmälde henne till viltspårsprovet i helgen...

Den här veckan består till största delen av spårläggning inför viltspårsprovet. Jag och Sussie har varit ute och snitslat spår flera timmar både i måndags och i går kväll och ändå har vi bara snitslat två av fyra spår och måste gå de spår vi gjort minst en gång till innan blodning... Hundarna har varit med i skogen i alla fall och haft hur kul som helst! Ikväll blir det ingen spårläggning, men på torsdag och fredag åker vi ner igen.

Jag har anmält mig och Ines till lydnadstävling nu på fredag i Gällivare! Det var en impulsgrej när de hade förlängt anmälningstiden, men det känns riktigt roligt. Tror att vi eventuellt missar tävlingen i Gällivare 9 juli eftersom jag misstänker att hon kommer löpa då, så då är det ju bra att tävla nu istället. Så igår var vi ner till Brukshundklubben och tränade med Nina och Hilda som också ska tävla på fredag. Idag ska vi också träna lite, framförallt platsliggningen som vi båda är hemskt nervösa inför...

Återkommer på söndag med rapport om lydnadstävling och viltspårsprovsresultat!




RSS 2.0